Missie & visie
CHIEF wil de eiwittransitie versnellen voor een gezond en duurzaam leven.
CHIEF wil bewustwording bij de consument vergroten door:
Innovatie: betrekken van (startende) ondernemers van plantaardige producten
Educatie: voorlichting en educatie in breedste zin; niet alleen jongeren, maar ook
volwassenen en professionele doelgroepen.
Fascinatie: beleving en aanbod in de gastronomie, retail, telers, toerisme.
WaAR
CHIEF heeft Altena gekozen als pilotgebied.
Wat
Restaurant
Proeven is geloven. We inspireren chefs om meer plantaardige producten de hoofdrol te laten vervullen op hun menukaart. Door ze meer informatie en inspiratie te bieden, in samenwerking met innovatieve start-ups en nieuwe productontwikkeling voor dit segment.
Educatie op scholen en bij professionals
Weten is eten. De kennis over voeding, in het bijzonder over plantaardige eiwitten, is laag. De groeiende aandacht voor voedseleducatie door programma’s zoals Jong Leren Eten en JOGG biedt kansen om bij aan te haken en aandacht te richten op plantaardig en eiwitten. Niet alleen bij jongeren maar ook bij professionals in de sport en zorgsector.
Proefvelden: de boer op
Zien is begrijpen. Pas als men het met eigen ogen kan zien ontstaat er begrip. Lokale telers én veehouders worden geïnspireerd om proefvelden aan te leggen waar bezoekers, zowel consument als professional welkom zijn. Via een route of georganiseerde excursies.
Kookstudio / Proefkeuken
Proberen is leren. Bij lokale kookstudios en via online kookdemo’s leren de bezoekers nieuwe bereidingstechnieken en gerechten van uiteenlopende niveaus, van een plantaardige twist op een klassieker tot nieuwe culinaire hoogstandjes.
Ontmoeten
Kennis delen is vermenigvuldigen. Het verbinden van de verschillende stakeholders in de voedselomgeving is waardevol voor het bevorderen van samenwerking ten gunste van plantaardig. Partijen ontmoeten elkaar daar waar het relevant is. Online of op locatie.
Winkel
Geloven is kopen. We helpen de lokale winkeliers bij het positioneren van hun plantaardige aanbod, het verbreden van hun assortiment en de communicatie met de klanten om deze te inspireren vaker plantaardige eiwitten te kopen. De winkeliers bieden ruimte voor experiment en proeverijen op hun winkelvloer.
Wie
Bestuur Stichting CHIEF
- Henk Schouten (voorzitter) [Schouten Europe]
- Timo Hoogeboom (secretaris) [HAK]
- Henk Gerbers (penningmeester) [provincie Noord-Brabant]
Founding Enablers
- Marianne Karstens [Walnut FHM]
- Corine Bossenbroek
De leden van de commissie van aanbeveling
- De heer prof. dr. W.B.H.J. van de Donk, voormalig commissaris van de Koning in Noord-Brabant
- De heer drs. P. van Geel, voormalig staatsecretaris VROM
Stuurgroepleden
- Willem Groenenberg [Akker- en veehouder]
- Gijsbert van der Beek [Altena College]
- Linda van Mierlo [BOM]
- Paulus Kosters [Cosun]
- Renske Janssen [HAS Den Bosch]
- Marieke van Zoggel [Jumbo]
- Geert Wilms [LIB]
- Yvonne Kok [Nestle]
- Brigitte de la Cousine [Provincie Flevoland]
- Joan Wassink [Rabobank]
- Jonica de Bruijn [Rewin]
- Veerle Vrindts [ProVeg]
- Bas Cloo
- Gebiedspilot CHIEF 2022-2023 wordt gerealiseerd als projectactiviteit van de vereniging Green Protein Alliance
- Stuurgroep LIB levert een bijdrage aan de totstandkoming van CHIEF
- CHIEF wordt gerealiseerd met (gedeeltelijke) financiële steun van de Regio West-Brabant
- CHIEF wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord- Brabant en Gemeente Altena