Skip to content

NIEUWS

Eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten van start

Giessen, 25 januari 2023

foto’s door Weeda Media tijdens proeverij in september bij Albert Heijn Almkerk

De 57.000 inwoners tellende Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie te delen. De uitkomsten dragen bij aan het versneld realiseren van de ambities zoals verwoord in de Nationale Eiwitstrategie en Bean Deal. Het herstellen van een gezonde balans van 50% dierlijke en 50% plantaardige eiwitten in het voedselpatroon van Nederlanders.

Experiment

Het experiment vindt plaats in de gemeente Altena in Noord-Brabant. In Altena is het voor de inwoners nog niet de makkelijke of logische keuze om vaker plantaardig te eten. Dat maakt het een representatief gebied en representatieve doelgroep om te motiveren om vaker een plantaardige keuze te maken, door ze helpen met proeverijen, inspiratie en informatie. Ook is de gemeente de thuisbasis voor plantaardige pioniers zoals Schouten Europe en HAK. De Green Protein Alliance, in nauwe samenwerking met haar leden, de Gemeente Altena, de Provincie Noord-Brabant en de Wageningen-UR, organiseert de pilot die in 2022 en 2023 in het gebied zal plaatsvinden.

Lokale ambassadeurs

Met de slogan ‘Samen Plantaardig’ is de campagne inmiddels gestart. Lokale ambassadeurs zoals een sportdocent van een middelbare school, een wethouder en een predikant zijn te zien op communicatiemiddelen in de gemeente. Ook topbeachvolleybalster Raïsa Schoon is te zien in een video waarin ze inwoners van de gemeente Altena oproept om vaker plantaardig te eten. 

Proeverijen

Proeven speelt een belangrijke rol in de pilot. Samen met supermarktondernemers uit de regio worden proeverijen georganiseerd. Op zaterdag 28 januari en zaterdag 4 februari van 10.00 tot 17.00 bij Jumbo Duijzer in Veen. En op de zaterdagen 11, 18 en 25 in februari ook bij zes andere supermarkten in de regio.

Kantine take-over tijdens de Dutch Food Week op het Altena College

Tijdens de Dutch Food Week van 10 t/m 14 oktober 2022 werd het assortiment van de kantine helemaal overgenomen door CHIEF i.s.m. o.a. Schouten Europe, ’n Tikkie Anders, Gro, Green Pro International en het Altena College. Een week lang werden leerlingen en docenten verrast met lekkere producten. Denk aan: saucijzenbroodjes, broodjes kipkerrie, broodjes curryworst, wraps, vegan balletjes met satésaus, fruitsmooties en diverse snacks. Maar dan plantaardig  en verrassend lekker!

Student Nienke van Vught maakte deze reportage.

Nienke van Vugt

Gezond, groen en goedkoop: kantine take-over op het Altena College

SLEEUWIJK – Het is deze week Dutch Food Week. Tijdens deze week delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde met de samenleving. Middelbare school het Altena College schenkt aandacht aan deze week in de vorm van een kantine take-over. Duurzame lokale bedrijven nemen de kantine over en vullen deze week de kantine met vegetarische producten.

De bel voor de lunchpauze gaat en kantine ‘het klokhuis’ stroomt vol. “Doe mij maar twee wraps”, zegt een leerling die aan de balie staat. Langzaam wordt de rij langer: de producten van deze week zijn al razend populair. “Op de eerste dag waren de broodjes vegetarische hamburger echt ontzettend snel uitverkocht”, zegt Harm de Vries, conrector op het Altena College. Vandaag stond er een vegetarische kipwrap op het menu en ook die was weer populair.

Gezonde kantine
Deze week nemen lokale bedrijven de kantine van het Altena College over en zij verrassen de leerlingen en docenten iedere dag van de week met lekkere vegetarische producten, voor maar €1,-. ‘Gezondheid’, ‘duurzaamheid’ en ‘goed leven’ staan hierbij centraal. Door dit project zien de leerlingen en docenten van de school gelijk waar hun voedsel vandaan komt: gewoon uit de gemeente Altena. Ook is dit project weer een stapje dichterbij de gezonde kantine die conrector De Vries zo graag zou zien in de toekomst: “Daar wil ik heel graag over in gesprek met de gemeente, maar vooral ook met leerlingen, ik wil horen wat zij willen en vinden”.

Plant-based
Corine Bossenbroek, projectcoördinator van gebiedspilot CHIEF (Centrum Hulp bij Innovatie, Educatie en Fascinatie Plantaardige Eiwitten) komt ook een kijkje nemen. CHIEF heeft mede de kantine take-over georganiseerd en houdt zich bezig met de consumptie van plantaardige eiwitten. “Er komt nu 60% van onze proteïne uit vleesproducten en 40% uit plantaardige producten. Dit zou juist andersom moeten zijn, dat is beter voor het milieu en voor de mens.” Door de kantine take-over wil CHIEF laten zien dat plantaardig voedsel gezond én lekker is.

Grote belangstelling
Leerlingen zien weer wat nieuws in de kantine en daar is zo te zien belangstelling voor. “Ik haal eigenlijk nooit wat, maar nu is het zo goedkoop, ik was wel benieuwd”, zegt een leerling met een wrap in haar hand. Eén van de meisjes die net een wrap heeft gehaald neemt een hap, ze kijkt naar de binnenkant van de wrap en schud tevreden met haar hoofd. Een andere enthousiaste leerling haalt elke pauze iets te eten, maar is nu extra nieuwsgierig: “Ook omdat het vegetarisch is ben ik heel benieuwd naar de wrap, ik eet eigenlijk nooit vegetarisch”.

Succes
De kantine take-over is pas twee dagen van start maar kan nu al een succes genoemd worden. “Mag ik nog een wrap?”, komt een leerling aan de balie vragen, “Op”, zegt de docent achter de balie terwijl ze haar schouders optrekt. De wraps hadden een ruime tien minuten nodig. Corine kijkt tevreden, want dit belooft goeds voor de rest van de week: “Voor morgen hebben we wel 200 broodjes hamburger. We begonnen maandag met 50 broodjes, maar die waren binnen drie minuten uitverkocht”, zegt ze, hierop antwoord een docent: “al heb je er 400, ze komen toch wel op”.

 

Vragen of mee doen?

Neem contact op via post@chief-altena.nl